Érdemes még angolul tanulnom? Hiszen az angolok kilépnek az EU-ból…

A britek úgy döntöttek, hogy kilépnek az EU-ból. Sok magyarban, aki külföldön szeretne munkát vállalni felmerült most a kérdés, hogy akkor tanuljon-e tovább angolul, vagy inkább a németet vegye elő?

A britek döntésének hatásait senki sem tudja kiszámítani. Nagy szerencsénk, hogy az EU problémáit nem nekünk kell megoldani.

Magyarországon a 80-as évek közepéig a német volt az első idegen nyelv, anélkül nem lehetett létezni sem a vendéglátásban, sem az idegenforgalomban. 100 külföldi közül kb. 80 németül beszélt, az angol nyelv ismerete nem volt elég.

A 90-es évek elején azonban változott a helyzet, a számítógép elterjedésével egyidejűleg az angol került előtérbe. Olyannyira, hogy a 90-es évek végétől kezdve már az angol nélkül nem lehetett boldogulni.

Emlékszem, 2002-ben, 2003-ban arra panaszkodtak a német és osztrák tulajdonban levő multinacionális cégeknél, hogy hiába tudnak felsőfokon németül, e-mail-t csak angolul írhatnak, mert a cégen belül az angol lett a hivatalos nyelv.

Kétségtelenül előfordulhat, hogy az EU-n belül németre fognak váltani, és így újra a német kerül előtérbe. Egyelőre azonban még egész Európában, szinte minden országban az angolt tanulják első idegen nyelvként.

Valószínű, hogy az angoltudásra továbbra is ugyanakkora szüksége lesz, mint eddig. És akkor is, ha az EU-n belül talán a német lesz az első idegen nyelv, a nem-német nyelvű országokban nagyon sok évnek kell eltelnie, mire felnő egy generáció, aki tud németül, hiszen akik most 15-30 évesek, azok angolul tanultak az iskolában.

Ön mit gondol, ha sem angolul, sem németül nem tud, most melyik nyelvet érdemes elkezdenie tanulni?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

110 hozzászólás a(z) “Érdemes még angolul tanulnom? Hiszen az angolok kilépnek az EU-ból…” bejegyzéshez

  1. Dénes József

    Tisztelt Neményi Úr!
    Az angol az első a világon,ez olyan nemzetközi dolog mint a jazz,amit nagyon szeretek,vagy a harcművészetek ,festészet,sportok,filmek,zenék stb.
    Üdv Dénes

    Válasz
  2. László

    Én is ugy gondolomés tudom, hogy az egész világon az anyanyelv után az angol a letöbbet beszélt nyelv hisz a német az arab és a kinai is az angolt haználja második nyelvnek. Azonkivül köszönöm az oktatást a németre, tisztelettel László.

    Válasz
  3. Zoltán

    Egyértelműen az angol az elsődleges.
    Egy kedves ismerősöm anyanyelvi szinten beszél németül és franciául, középfokon olaszul. Hasznosnak és simának tűnt, hogy kimegy egy szakmai továbbképzésre Svájcba. De ott csak angolul tartották az előadásokat. :D

    Válasz
  4. Dömsödi László

    Kedves András!

    Én szívesebben tanulom az angolt és remélem marad is. A német nyelv… hogy is mondjam!? Egyszerűen irritál, hallani sem bírom.
    Volt egy időszak mikor nem tudtam emailt olvasni, de most minden levelét átolvasom és várom a többit is.
    Köszönöm!

    Üdvözlettel
    László

    Válasz
  5. Spánik Ferencné szül: Bolehowski Zsuzsanna

    Kedves András. Én elkezdtem az angolt Maga által, de a Lányom azt mondta: Anyu inkább németül tanuljál. Nagyon nem áll rá a szám az angolra Mi annak idején oroszul tanultunk és annak a kiejtése tényleg jobb a számból. Tehát szerintem nem az a lényeg mi a világnyelv, hanem hogy mit tudok megtanulni. Voltunk lenn Hajdúszoboszlón, Siófokon és nagyon sok orosz, lengyel, szlovák volt. Én lengyel származású vagyok a nevem is mutatja. Sajnos oroszul se tanultam meg, mert olyan osztályba jártam általános iskolába, orosz tagozatra, de a Tanárnő az órán azokkal foglalkozott akiket készített fel a versenyre. Dolgozat írásnál kitéptem a könyvből a lapot, lemásoltam, hármast kaptam mindig. Szerintem azért, mert a Tanárnő tudta hogy puskázok. Most a strandon megkérdeztem egy kis Lányt, Kák tyibja zavut. Elkerekedett a szeme. Utána mondtam minya závut zsuzsa, akkor meg mosolygott és elszaladt. És azért emlékszek még szavakra stb. Tehát én azt mondom az országunkba sok felé jó lenne ha oroszul tudnánk. De nekem pl. szégyen hogy még nem voltam Lengyelországba és lehet a lengyel nyelv is menne, mivel Nagyapámék is így beszéltek. Szóval akkor német? orosz? lengyel? Maga szerint?
    Üdvözlettel Zsuzsa

    Válasz
  6. szabó jeno

    Szepestet tisztelettel Andras tanarur szeretném a németet tanulni mostmár este van időm köszönöm.

    Válasz
  7. szabóné biszengalijeva guljanda

    JÓ éstet Tanár úr! Szabóné Biszengalijeva guljanda vagyok. Tanár úr kérdezi hogy következő
    civilizációban milyen nyelvben fogunk beszélni , szerintem angol megmaradt vagy orosznyelv.

    Válasz
  8. Erzsebet Farkas

    Kedves Andras eløszør is køszønøm szepen az elsø ingyenes angol nyelvu nyelv levket es nagyon øruløk hogy egy reklam hirdetesen kereszul talatam ra erre a nagyszeru lehetøsegre ! Es a hozza fuzøtt komentre a valasz hogy eredemes e meg tanulni angolul hogy most Anglia kilepet az uniobol ? a valaszom igen eredemes minden felekepen akar tøbb nyelvet is tanulni ! En 8 eve az anyanyelvemen kivul nula nyelv tudassal Egy eszaki orszagba køtøttem ki es ez idø alatt øn szorgalombol tanari segitseg nekul tanultam norvegul es ertek egy kicsit angolul de azt nem beszelem mivel az orszag hivatalos nyelvet szeretem volna elsøsorban megtanulni ha mar itt elek de most jott el az idø ugy erzem hogy nem artana a az angolra is egy kis idøtt szanek igy hat izgalommal varom a køvetkezø leckeket !!!! :) :) :)

    Válasz
    1. Hentschel

      Kedves Andras!
      Nemetül mar tudok, kint eltem Müchenben 25-evet, viszont angolul is szeretnek tanulni. Az a problemam ,hogy, hogy kezdjem el!! az igaz ,hogy a nemetben a nyelvtan bonyolult, de a kiejtes nem angolban viszont egesz mas a kiejtes pl: facebook = feszbuk ! tehat nekem az lenne a keresem ,hogy elöször a betük kiejteset tanulnam meg vagy az ABC kiejteset javasolta a fiam. Önnek mi a velemenye????hogy kezdjem ,hogy eredmenyes legyen.
      Az angol nagyon fontosnak talalom a nemetet csak az öregebb generacio beszeli, voltam az iden Görögben es a nemetemmel nem sokat ertem el. köszönöm a valaszat
      Tisztelettel Hentschel Zsuzsa

    2. Neményi András Szerző

      Kedves Zsuzsa!

      Szerintem ne a betűk kiejtését tanulja meg, mert attól még nem fogja tudni, hogy ejtik a különböző szavakat.
      A szavak kiejtését minden egyes szó esetében külön meg kell tanulni.

      Az ABC-t ettől függetlenül azért érdemes megtanulnia.

  9. Szakács Istvánné

    Kedves András!

    Köszönöm a nyelvleckéket. A harmadik leckét a napokban kaptam meg! Lelkesen tanulom, tetszik a módszer.
    Az angol nyelv ,szerintem, az infomatika , a számítógép rohamos terjedésével tört be Európába és a többi földrészre, . . .anno . . .gondolom. Úgy hogy senki se költsön koszorúra mert még nem kell temetni! ((vicc. …))
    üdvözlettel
    Katalin

    Válasz
  10. Bogdán Istvánné

    Mindkét nyelv fontos. Mindkettőt tanulnám, ha fiatal lennék. Az angol a vezető szerepét a közel jövőben nem fogja elveszíteni , de a német is fontos.
    Üdvözlettel
    Bogdán Istvánné

    Válasz
  11. Heilmann Ibolya

    Kedves András!
    Köszönet az eddigi nyelvi segítségért. Szerintem továbbra is érdemes az angol nyelvet tanulni, de ha van rá lehetőség és energiánkba is belefér érdemes több nyelv tanulni.
    ˇˇAhány nyelven beszélsz annyi ember vagyˇˇ

    Válasz
  12. Tutor Ica

    Kedves András!
    Nagyon megörültem annak a lehetőségnek, hogy naponta kapok Öntől 20-30 angol kifejezést.
    Hogy miért most szeretnék angolul tanulni, annak oka, hogy a két unokám, akik még egymás között is csak angolul hajlandóak beszélni, így sajnos nem értem őket, mert csak én nem beszélem a nyelvet a családban.
    Ezért szépen kérem Önt, amennyiben ez a lehetőség fennáll, szeretném továbbra is kapni az angol nyelvleckéket.
    Igaz, én már elmúltam 70 éves, de soha nem késő valami újat tanulni, ami hasznos lehet az életemben. Én nem sajnálom az erre szánt időt.
    Hálás köszönettel.

    Válasz
  13. Ruttner Klára

    Kedves András!
    Köszönet az eddigi nyelvi segítségért. Szerintem továbbra is érdemes az angol nyelvet tanulni de ha időbe és energiánkba belefér több nyelv tanulása és tudása fontos.

    Köszönettel: Klári

    Válasz
    1. Hannah

      Hi,I am not certain whether this is the correct place for this, but I have a question …We can not figure out what the current design on your Google homepage is. Our guesses include maracas or tulips. Anybody know? It’s been driving us nuTnCthasks!!hris

  14. Gergely Gyula

    08.03-án a FONETIKUS ÍRÁS helyett tévedésből KIEJTÉST írtam.Belátom nagy hiba.Elnézést kérek.
    Remélhetőleg a Bulldózer érdemei nem csorbultak.

    Válasz
  15. Simonfai László

    Kedves András ! A kérdése szándékosan teoretikus, tudom, mert hiszen minden nyelvnek meg vannak a sajátos szépségei, ízei, varázsa, s vele az adott nyelvterület, kultúra jobb, hathatósabb megismerése, de mindenek előtt az angol marad örök időkre az elsődleges, a ‘világnyelv’, az elképesztően felépített gyarmatbirodalom láncolata és a markánsan erőt sugárzó, életképes angolszász birodalmak, földrészek által. Ez szükséges is a népek, nemzetek közötti egységes, félreérthetetlen kommunikáció léte miatt … amit valamikor a „szegényke” eszperantóval kívántak megvalósítani.
    Ám igenis szegényebb lenne (lesz) a Világ minden egyes nyelv kihalásával.
    Ui.: végtelenül nagy kár, hogy a latin nyelv és műveltség szinte teljesen letűnőben van.
    üdvözlettel:László

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves László!

      A latin szerintem nincs letűnőben, mert Ausztriában például iskolában oktatják
      (gimnáziumban). Itthon más a helyzet, ahogy a többi nyelv oktatásával is.

  16. Dr. Kun Attila

    A legfontosabb világ nyelv a földön az az Angol függetlenül, hogy Közép Európában a legtöbbet használt nyelv a német! A tudományos élet, és a világon a szakmákban most elfogadottabb nyelv az Angol!

    Válasz
  17. Lapos Lajosné

    Tisztelt Tanár úr!
    Szerintem még mindig az angolt érdemesebb tanulnunk, és a németet, oroszt frissíteni az 50-60 felettieknek. Brexit ide, vagy oda, az angol még nagyon sokáig vezető nyelv lesz Európában, és a világon.
    Gondoljunk csak az angol gyarmatokra. Amire én használom, és használnám a csekély angol tudásom, az utazás EU-n belül. Külföldön a múzeumoktól kezdve, a piacokig angolul szólítják meg a turistákat.
    Üdvözlettel: Judit

    Válasz
  18. Nagy Zoltán

    Ha lehet, tanulni kell a nyelveket, elsősorban a ” világnyelveket”, a többit a szükség úgy is kikényszeríti!!

    Válasz
  19. Dr.Nikolaeva Marija

    Köszönöm a nyelv leckét.Angolul világ nyelv, tanulni érdemes. Kár hogy később Kezdtem…Anya nyelvem bolgár, Tanultam orosz, francia, magyar, de a számítógép ellőt mint ha analfabéta vagyok.

    Válasz
  20. Guzy Béla

    Kedves András!Köszönöm a megkeresést!Szerintem előbb lesz az angol a marson is világnyelv,mint a német a földön.Megragadom az alkalmat,és rákérdezek itt.Ráklikkeltem egy angol nyelvmegkedveltetőre,és nem kaptam semmit ez ügyben.Rosszul csináltam valamit?
    Üdvözlettel:Guzy Béla

    Válasz
  21. Erzsébet

    Tisztelt András ! Én maradok a német nyelv tanulásánál,ami nehezen megy nekem.

    Válasz
  22. Regele Károly

    Tisztelt Neményi András Úr!

    Tisztelettel megköszönöm az eddig küldött angol leckéket. A Bulldózer tananyag könyv is rendkívül hasznos eszköz számomra.
    Véleményem szerint az angol nyelv mindentől függetlenül továbbra is vezető szerepet fog betölteni a világon. E nyelvezet már annyira áthatott a világon mindenre (gondoljunk csak az informatikára, technikára és sorolhatnám), hogy egyszerűen nem fog megszűnni.
    Ettől függetlenül a franciát is előtérbe helyezném, mivel nagyobbik lányom és unokáim már több mint tíz éve ott élnek.
    Üdvözlettel: R.Károly

    Válasz
  23. Tünde

    Kedves Andras!

    En is ugy velem, hogy tovabbra is erdemes angol nyelvet tanulni, mivel ez egy vilagnyelv.

    Válasz
  24. Ilonka

    Kedves András !

    Az angol mindig is vezető szerepet töltött be a világban, úgy a tudományban mint a technikában. A számítógép nem működik az angol nyelv ismerete nélkül és ezután sem fog. Érdemes tehát továbbra is az angolt tanulni. Arról már nem is beszélve, hogy amit az ember egyszer megtanult azt már nem vehetik el tőle . Talán ez az egyetlen ilyen dolog a világon. Ez mindìg is így volt és így is marad ! A tudás hatalom !

    Üdvözlettel Ilonka

    Válasz
  25. Sándor

    Tisztelt Neményi András!
    Mindenekelött megköszönöm az eddig küldött angol nyelvleckéket. A Bulldózer I. tanfolyamanyag is nagyon praktikus. 72 évesen előnyben részesítem a saját nyugodt tempót. Annakidején németből érettségiztem, most hobbiként ismerkedek az angollal. Kedvelem az Ön tanítási módszerét.
    Az angolt továbbra is világnyelvnek tekintem, de Európában még a német nyelvtudást tartom hasznosnak.
    Üdv. Sándor.

    Válasz
  26. Fényes Kálmán

    Az angol nyelv ismerete a ma aktiv embereknek nélkülözhetetlen.A Többi nyelv céljainktól,lehetőségeinkől függ.Figyelni kell a trendeket.Ahogyan Kina fejlődik a nyelvére is szükség lehet.Kösznöm az eddigi nyelvleckket.Én 78 évesen szurkolok a fiataloknak és az unokáimnak,hogy minél több nyelvet ismerjenek.

    Válasz
  27. Kóródiné Varga erzsébet

    Kedves Tanár Úr!

    Mély meggyőződésem, ma , még fontosabb nyelvet tanulni, mint valaha!
    végig olvastam a véleményeket, de, csak azt tudom, amit Ön tesz, nagy érték!
    Köszönet érte!

    Üdv . Erzsó

    Válasz
  28. Istivánné

    Semmi köze a nyelvtanulásnak az angolokhoz és az euhoz, bármerre megyünk a világban ,az Angol és a Francia az a nyelv , amivel komonikálhatunk !

    Válasz
  29. Poós Károly

    Kedves András ! Köszönöm az eddig küldött angol anyagokat.
    Szerintem az angol nem csak az üzleti életben marad meghatározó nyelv, hanem más területen is.
    Bármerre megy az ember a világban, mindig talál valakit aki ezt a nyelvet beszéli.

    Üdvözlettel: Poós Károly

    Válasz
  30. Dora Mariann

    Kedves András ! mindenképpen az angolt szeretném, tők mindegy, mit mond a politika.
    Az angol akkor is világnyelv marad. Igaz a németet is elkezdem, mivel német nyelvű területre is alkalmanként megyek, és az úgy illik, hogy azon a nyelven kommunikáljak, amilyen nyelvü az ország. Voltam Horvát országban, vittem a KIS OKOS-t,meg a szótárt, és igencsak akceptálták ,hogy a saját nyelvükön akarok kommunikálni.
    Köszönöm, hogy írt. Üdv.Mariann

    Válasz
  31. Svastics Zsuzsa

    Kedves András! Köszönöm ,hogy írt.Tudom,hogy fontos a nyelv,sajnos nem tudtam rá elég időt szánni. Érzem mindkét nyelv kell.Korábban tanultam németet, ez jobban rögződött bennem. Itt azt érzem,hogy a passzív szókincsem nagyobb,megértek sok mindent,azonban a beszéd nem egyszerű.
    Az angolt felnőttként kezdtem,ezért is nehezebb,írás,ejtés stb.Függetlenül a helyzetre az angol nyelv a kommunikáció,tájékozódás szempontjából is kell!
    Üdvözlettel: S.B. Zsuzsa

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Zsuzsa,

      Én is úgy érzem, hogy mindkét nyelvre szükségünk van itt Európában.

  32. Herczeg János

    Kedves András!

    Mindegy, hogy az angolok merre lavíroznak a világban. Az angol nyelv fölénye verhetetlen. Mondom ezt úgy, hogy nem beszélem a nyelvet. De így még sokkal jobban érzem ezt a hiányosságom!

    Üdv.: HJ.

    Válasz
  33. Dr ballya Irén

    Angol, francia,német mindhárom tudása jó lenne !
    Ébren kell tartani, amelyiket jobban tudjuk. A mindig újra kezdettet folytatni ! Ez a cél!
    Sok idö, türelem, szorgalom, kitartás és újra ugyanez! Végül meg metünk szólalni?….
    Köszönettel és üdvözlettel: Irén

    Válasz
  34. Dr. Mózerné Braun Terézia

    Kedves András!
    Véleményem szerint az angol nyelvet érdemes tanulni továbbra is. Az, hogy az angolok kilépnek az EU-ból nem befolyásolja az angol nyelv ismeretet.
    Tisztelettel Köszönöm az eddigi leckéket, nagyon hasznos, bár az anyagot megvásárolni sajnos nem tudom.
    Üdvözlettel
    Terézia

    Válasz
  35. Dvorszkyné Gréti

    Üdvözlöm Neményi Úr! Köszönöm szépen a nyelvleckéket,nem vagyok már fiatal,az idén elkezdtem az angol alapfokot kiscsoportban tanulni,nagy vágyam közé tartozik hogy legalább alapfokon megértsem,illetve beszélni tudjam a nyelvet, de lustaságból nem készültem fel a következő órára,úgyhogy nagy tisztelettel köszönöm hogy ij módon tanulhatok Öntől!Munkájához sok sikert kivánok!
    Tisztelettel: Gréti

    Válasz
  36. Ilyés Józsefné

    Üdvözlöm.
    igaz, még most sem tanulom a német nyelvet, /de belekezdtem/ mégis az a véleményem, mindenkinek tudni kell eldönteni, merre akar létezni.
    Ezzel a „nagy” angol nyelvvel szinte kényszerítették az embert rá. A számítógép miatt, s elég baj, hogy a megtanult nyelv angol lett. Nem az angollal van bajom, hanem mert egyre inkább csak azt használják. Benne vagyok egy csoportban, ahol eddig magyar szavakkal kommunikáltunk, most behozták az angolt. S aki nem tud angolul pár másodperc kell míg letudja fordítani, ill. értelmezni a mondatot.

    Válasz
  37. Oroszlán Ádámné

    Kedves András!
    Köszönöm a küldött nyelvleckéket. Lassú tempóban haladok, de minden apró siker örömmel tölt el.
    Én vagyok az élő példa arra, hogy sok tanulási kísérlet ellenére sem tudok beszélni. „Nincs nyelvérzékem”-szögeztem le az x. próbálkozás után. Amióta módszerével próbálkozom megdőlt a tézis. Öröm a tanulás. Bizonyíthatom, hogy az előrehaladott sm betegség és az előrehaladott életkor/73/ leküzdhető akadály a nyelvtanulásban, ha jó a módszer. Ezeket már rég meg akartam írni.

    „Érdemes még angolul tanulnom? Hiszen az angolok kilépnek az EU-ból…”
    kérdésére egyértelmű igen a válaszom. Annak ellenére, hogy én már sosem fogok utazni, munkát vállalni, vagy idegenekkel beszélni.
    A világon mindenhol megértik az angol szót, míg a németet Európa egy részén. Nem kell az angoloknak EU tagnak lenni ahhoz, hogy valaki használni tudja a nyelvet. A németek is kommunikálnak angolul.
    Ha valaki tartósan NO.-ba megy, neki ajánlott a német nyelvtudás.

    Üdvözlöm, leveleinek örülök, és örömmel tanulok. Ildikó

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ildikó!

      Örülök, hogy halad a tanulásban.

      András

  38. Trixi

    Szerintem semmi köze a brexitnek ahhoz, hogy érdemes-e angolul tanulni. Mivel az angol mai napig a számítógépes felhasználói nyelv is, szükség van továbbra is a nyelv, -legalább alapszintű- ismeretére.Ahogy tanultuk anno, ahány nyelv, annyi ember. Azért hagy tegyem hozzá, jó lenne, ha az anyanyelv helyes használata lenne az elsődleges, mert szégyen milyen alapvető hibákat ejtenek az emberek. Sikeres nyelvtanulást mindenkinek Trixi

    Válasz
  39. Csaba

    Üdvözlöm András. Először is köszönöm az eddigi leckéit, sokat tanulok belőle és nem is akarom abba hagyni , mert szerintem az angolra barhol és bármikor tudok támaszkodni. Attól függetlenül hogy mi van az angolokkal. Üdvözlettel Csaba

    Válasz
  40. Gergely Gyula

    Kedves András!
    Most már úgy érzem,valóban illene válaszolni.Az iskolában tanultam oroszul,románul,franciául.
    Voltunk egy párszor a SzU-ban,elboldogultam.Társalgási szinten tudok románul.
    Amig dolgoztam,többször voltunk Romániában üzleti úton.Én tolmácsoltam.
    Elképzelhető,hogy a franciára még emlékszem annyira,hogyha nekiülnék,
    egy fél év után még a nyelvvizsgát is megpróbálhatnám.
    A cégnek voltak német partnerei.Részt vettem egy 60 és egy 100 órás német
    tanfolyamon,majd vettem órákat az egyik tanártól.2000-ben letettem a középfokú C vizsgát.
    Egy időben jártunk az olasz tengerpartra.Mivel nagyon tetszett az olasz muzikalitása,átvettem egy olasz nyelvkönyvet.A tavaly az Euro Nyelviskola előtt adtak egy szórólapot.Tanfolyam féláron.
    6 szinten lehet tanulni.Mire befizettem az előleget kiderült,hogy olaszból csak kezdő és haladó van.
    Hát így kerültem a kezdő angol csoportba.Életemben nem volt gondom a nyelvtanulással.
    Be kell valljam,hogy ez már a múlté.Úgy éreztem magam,mint egy hajótörött,aki már látja a partot,
    de az túl messze van.És akkor a szél odafújja a mentőmellényt,a fonetikus kiejtést.Köszönöm
    szépen.A part még mindig messze van,de kit érdekel.Most úgyis vakáción vagyok.
    A kérdésre válaszolva, a német európai nyelv,az angol pedig világnyelv.Mind a kettőt érdemes tanulni,de az angolnak nagyobb hasznát veszi az ember még Európában is.
    messz

    Válasz
    1. Varga János

      Varga János vagyok,72éves.Az angol nyelv egy világ nyelv,még akkor is,ha Amerikában vagy Ausztráliában kis el téréssel másként beszélik,de meg értik egymást.
      Minden meg tanul és beszélt nyelv egy-egy új embert eredményez.
      Szívélyes üdvözlettel.

  41. Konrád Tünde

    Kedves Neményi András,
    Az angol nyelvet olyan régen kezdtem tanulni, amikor még szó sem volt az unióról. Nem is azért tanultam, mert erre az uniós dologra gondoltam. Mindig jól fog az embernek ha minél több nyelvet ismer. Mi már szűletésünkkor olyan helyen éltünk ahol kellett az állam nyelvét ismerni már első osztálytól. Aztán a középiskola alkalmával jött az orosz, a francia és a latin. Az angolt édesanyám kezdte belénk ültetni majd magán úton folytattam, sajnálom, hogy a többi róvására. Még most is szívesen megtanulnám, vagy ismételném az elmaradottakat, de a korom elég magas és az agy nem mindig engedelmeskedik. Talán ha a környezet olyan volna jobban megmaradna amit hall az ember. Így maradok az angol nyelv gyakorlásával, van egy két levelező partnerem s néha gyakorolunk ezzel is. Megjegyzem ha fiatal lennék talán több nyelvet is megtanulnék szívesen. Üdvözlettel K. Tünde egy kis javítás a névnél

    Válasz